Thursday, 25 April 2024

A Articles

Thursday, 28 December 2017 21:44

Η Χημεία στην Τέχνη του Καφέ!

Rate this item
(7 votes)
By ReAcTiON team

 
Λίγες μέρες πριν ,πραγματοποιήθηκε μία σπουδαία ημερίδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ,με πρωτοβουλία μιας ομάδας προπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Χημείας , της ReAcTiON με χορηγό επικοινωνίας το brewls και πολλούς διακεκριμένους ομιλητές.
 
Ποιά είναι η ReAcTiON ? 
 
Η ReAcTiON είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, μη συνδικαλιστική ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Χημείας του ΑΠΘ. Ξεκίνησε ως ιδέα το Δεκέμβριο του 2015 και έχει ως στόχο τη σύνδεση-συνεργασία των φοιτητών με την αγορά εργασίας, καθώς και τη διεξαγωγή επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που προάγουν και υπηρετούν τη Χημεία ως επιστήμη. 
Πως προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα? 
 rsz upload 1
                                                                   ReAcTiON team
Η ‘Χημεία στην Τέχνη του Καφέ’ ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στην ομάδα τον Απρίλιο του 2017. Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο ορισμένα άτομα της ομάδας εργαζόμασταν σε χώρους εστίασης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να αμελήσουμε τις σπουδές μας. Βιώνοντας μια ρουτίνα με 2 παράλληλους χώρους όπως η εστίαση και η επιστήμη σκεφτήκαμε πως σίγουρα ένα φλυντζάνι καφέ είναι παραπάνω από ένα ρόφημα που καθένας καταναλώνει καθημερινά. Έτσι, θεωρήσαμε πως μπορούμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση όπως μια ημερίδα η οποία θα δείχνει στην πράξη ότι η Χημεία εμπλέκεται στενά με την τέχνη του καφέ. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο! Έτσι η ιδέα προτάθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας και άρχισε να καλλιεργείται από το περασμένο καλοκαίρι.
 
Όσον αφορά την εκδήλωση : 
 
Ο αριθμός των ατόμων που παρακολούθησαν την εκδήλωση ,ξεπέρασε κατά πολύ τον προσδοκώμενο και έτσι μοιράστηκαν σε 2 αμφιθέατρα του ΚΕ.Δ.Ε.Α. ! Η προσέλευση ήταν μαζική και το κοινό αγκάλιασε τη συγκεκριμένη ιδέα. Αυτό αποτελούταν κατά βάση από φοιτητές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας. Σαφώς, υπήρξαν παρουσίες καταξιωμένων επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με τη δομή της ημερίδας και την ποικιλία του περιεχομένου. Όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα είχαν αρχικά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον καφέ από την πλευρά του Barista, ο οποίος αποτελεί και τον άνθρωπο που παρασκευάζει καθημερινά το αγαπημένο μας ρόφημα.
 
rsz upload 5                                                ''O ρόλος του Βarista σήμερα''-Αναστάσιος Κοδέλλας
 
Σειρά είχε η κυρία Καπουκρανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, με μια ομιλία στην οποία έγινε σύνδεση του καφέ με την υγεία. Συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση της αλληλεπίδρασης του καφέ με διάφορες ασθένειες και καταστάσεις όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η γαστρεντερική λειτουργία και η κύηση. Μάθαμε ότι ο καφές δεν προκαλεί υπέρταση, αντιθέτως προστατεύει τις αρτηρίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρκίνο του δέρματος, στη διατήρηση λείας επιδερμίδας, χωρίς ρυτίδες και με μειωμένη κυτταρίτιδα. Όσον αφορά το ενεργειακό ισοζύγιο, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως ο συνδυασμός καφέ και κόκκινης πιπεριάς σε ενδιάμεσα γεύματα εντός ενός 24ώρου μπορεί να μειώσει την ενεργειακή πρόσληψη έως και 800 kcal. 
 
Στη συνέχεια, ο κύριος Βαβίλης μίλησε για το κύριο συστατικό του καφέ, την καφείνη. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν τα φυτά στα οποία βρίσκουμε καφεΐνη σε υπολογίσιμες ποσότητες, περιεκτικότητα καφεΐνης σε διάφορα ροφήματα και εμπορικά σκευάσματα και η δράση της καφείνης. Χαρακτηριστική πληροφορία αποτέλεσε το ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (99%) καθώς και η μη εκλεκτική αλλά πλούσια φαρμακολογική επίδρασή της καφεΐνης. 
 
Έπειτα, η κυρία Βικτωρία Σαμανίδου παρουσίασε πληροφορίες σχετικά με την αποκαφεινοποίηση του καφέ.  Συγκεριμένα, έγινε αναφορά στις ανάγκες ύπαρξης του καφέ χωρίς καφεΐνη, στη νομοθεσία γύρω από αυτόν και στις διάφορες μεθόδους με τις οποίες μπορεί να προκύψει. Τέλος, έγινε μια σύντομη περιγραφή πρωτοκόλλων αναλυτικής χημείας για τον τρόπο ανάλυσης της καφεΐνης σε ροφήματα, μέσω των οποίων μπορούμε να αποφανθούμε για την ποιότητα του σκευάσματος όσο και για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου (στην περίπτωση του decaf). 
 
Στο coffee break οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν καφέδες που παρασκευάζονταν εκείνη την ώρα όπως espresso, καφέ φίλτρου με τη μέθοδο pour-over και Nitro Cold Brew  (προσφορά της εταιρίας Pianeta Gusto και της καφετέριας Peaberry), μπισκότα της εταιρίας Φαίδων, τσάι της εταιρίας TuVunu καθώς και απολαυστικά γιαούρτια της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πως συνδέεται η προσωπικότητα τους  με τον καφέ που προτιμούν, με βάση το φυλλάδιο του επαγγελματικού γάλακτος της ΜΕΒΓΑΛ Specialistas. 
 
rsz upload 3
 
Στην ομιλία του κύριου Μπλέκα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την χημική πλευρά του καφέ καθώς έγινε αναλυτική περιγραφή της σύστασης του άφρυκτου καφέ. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως αυτά τα συστατικά μεταβάλλονται κατά του καβούρδισμα και πως αυτό επηρεάζει τη γεύση του τελικού προϊόντος.
 
Ο κύριος Πρίφτης περιέγραψε τη βιοδραστικότητα των εκχυλισμάτων του καφέ, με βάση τα πειράματα που πραγματοποιεί στα πλαίσια της διδακτορικής του έρευνας. Περιγράφηκε το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες, ποιες ουσίες του καφέ μπορούν να το “αντιμετωπίσουν” και πως τα συστατικά του καφέ προστατεύουν τα κυτταρικά μακρομόρια από βλάβες. Επίσης περιγράφηκαν οι βέλτιστες συνθήκες καβουρδίσματος και η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης ώστε να υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό. 
 
Τέλος ο κύριος Σανοζίδης μίλησε για την σχέση του καφέ με το νερό. Έγιναν αναφορές στο πως το νερό επηρεάζει το τελικό προϊόν (καθώς είναι το κύριο συστατικό του καφέ), πότε το νερό θεωρείται “ποιοτικό” και πως μπορούμε να το παρασκευάσουμε με χρήση διάφορων συσκευών. 
Read 3822 times

Mevgal 319 Χ 750

15940425 1551260128222990 1302382189608933498 n

Newsletter

brewles logo footer

Facebook

Instagram