Thursday, 25 April 2024

I Interviews

Tuesday, 03 October 2017 00:17

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΤΖΙΟΥΝΗΣ:ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ROASTING 2017

Rate this item
(5 votes)

 

by Brewls Team
 
Ενάμιση μήνα περίπου πριν,τότε που όλοι ήταν στις παραλίες,εμένα ο δρόμος με οδήγησε στις Σέρρες.Η μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ με έσυρε ως την πόρτα του Παναγιώτη Μαντζιούνη και την Roasters Kolektiva. Αυτό που σε εντυπωσιάζει στον Παναγιώτη είναι η απλότητα και η ευγένειά του,σπάνιες αρετές στις μέρες μας.Πρόθυμος ,μας ξενάγησε στον ανακαινισμένο χώρο του,αλλά και στα ενδότερα,στη γραμμή παραγωγής .Με ιστορία που μας πάει τρεις γενιές πίσω στο καβούρδισμα ελληνικού καφέ ,από τον παππού του ,αλλά και στο πέρασμα της νέας εποχής ,του specialty coffee, ο Παναγιώτης είχε ενδιαφέροντα πράγματα να μας πει..
 rsz img 1242
Βrewls : Μίλησε μας λίγο για σένα,πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον καφέ,πώς ήρθε στη ζωή σου...
Π.Μ. : Ο καφές ήρθε στη ζωή μου από τότε που γεννήθηκα ουσιαστικά ,η δουλειά αυτή υπάρχει στην οικογένεια από τον παππού μου ,που καβούρδιζε ελληνικό καφέ..Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ,ήμουν δίπλα σε ένα ‘ψηστήρι’ και μάζευα τα πεσμένα σπυράκια ωμού καφέ ή σε μια μηχανή που άλεθε ελληνικό τότε.Ο παππούς μου,μου έλεγε για κάθε σπυράκι που θα μαζεύεις ,θα σου δίνω μια δραχμή.Στην πορεία,μεγαλώνοντας, ξεκίνησα να καβουρδίζω και εγώ δίπλα στον πατέρα μου και απο το 2002 και μετά, μόνος μου.
 
Brewls: Οπότε ουσιαστικά εσύ έχεις ασχοληθεί κυρίως με το κομμάτι του roasting ,γιατί βλέπω οτί υπάρχει και εκπαιδευτικός χώρος στην εταιρία..
Π.Μ.: Ναι ,το κομμάτι της εκπαίδευσης ήρθε πολύ πιο μετά, στήσαμε το εκπαιδευτικό κέντρο και σιγά-σιγα εξελισσόμαστε με νέο εξοπλισμό και νέους ανθρώπους με την ίδια αγάπη και αφοσίωση για τον καφέ.
 
Brewls: Πώς βλέπεις το κομμάτι της εκπαίδευσης?Υπάρχει ανταπόκριση,δηλαδή τα νέα παιδιά θέλουν να πάρουν τις σωστές βάσεις?Γιατί παλιότερα,όπως θυμάμαι ,η η μετάδοση γνώσης γινόταν από ‘μπουφετζή’ σε ‘μπουφετζή’ ,οπότε σίγουρα οι γνώσεις ήταν ελλειπείς,γενικές και πολλές φορές λανθασμένες.Θεωρείς οτί υπάρχει ανάγκη για εξειδίκευση πλέον?
Π.Μ. : Yπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για εξειδίκευση σήμερα,τους ενδιαφέρει να μάθουν και να μάθουν σωστά αυτή τη δουλειά.Αυτό το κομμάτι εδώ το ξεκινήσαμε δειλά-δειλά,πιο πολύ για να δειγματίζουμε τους δικούς μας καφέδες και στην πορεία βγήκε το κομμάτι των σεμιναρίων.Αρχικά για την εκπαίδευση του προσωπικού των μαγαζιών που συνεργαζόμαστε,όμως η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται και κυρίως για σεμινάρια με πιστοποιήσεις.Είναι πολύ σημαντικό ο εκάστοτε barista να λαμβάνει σωστή και μεθοδευμένη εκπαίδευση,όπως είναι οι πιστοποιήσεις του SCA για το coffee diploma,άλλωστε αν έχει τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί να αναδείξει ή όχι την πρώτη ύλη που έχει στα χέρια του.Γι αυτό λοιπόν στην Roasters Kolektiva ,δίνουμε πολύ βάση στην εκπαίδευση του ποιοτικού καφέ
rsz img 1214 
Brewls: Ως ένας roaster 3ης γενιάς ,μπορείς να μας περιγράψεις πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα τότε σε σχέση με το σήμερα?
Π.Μ. : Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά τότε.Ως επί το πλείστον στην οικογένεια μας έχουμε παράδοση στον ελληνικό.Ο παππούς μου ξεκίνησε από το 1955 περίπου και έπειτα και ο πατέρας μου και καβουρδίζανε ελληνικό,άλλωστε τότε όλος ο κόσμος δεν έπινε κάτι άλλο.Τα τελευταία χρόνια ,ασχολήθηκα με τον espresso,κάνοντας πολλές δοκιμές ξανά και ξανά να καβουρδίζουμε ,να πετάμε και σιγά-σιγά φτάσαμε και στο επόμενο επίπεδο του specialty coffee ,γιατί η ανάγκη της εποχής προστάζει ποιοτικές κούπες .
 
Brewls:Tι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή στο φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα roasting ?
Π.Μ. : Καταρχήν ,θα είναι μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία η συμμετοχή .Η συναναστροφή με άλλους roasters.Το πιο σημαντικό για μένα όμως δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα,είναι ο δρόμος μέχρι το διαγωνισμό ,όλη αυτή η έρευνα και η προετοιμασία είναι μια αφορμή για να διαβάσω και να αναζητήσω πτυχές της δουλειάς μου που λόγω της καθημερινότητας δεν θα το έκανα και έτσι να εξελιχθώ σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
 rsz img 1288
Και κάπως έτσι έκλεισε η μικρή μας κουβέντα με τον Παναγιώτη..
 
Να σου ευχηθούμε Συγχαρητήρια και Καλή Επιτυχία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα τον ερχόμενο Δεκέμβριο! Στην Κίνα!!
Read 6091 times

Mevgal 319 Χ 750

15940425 1551260128222990 1302382189608933498 n

Newsletter

brewles logo footer

Facebook

Instagram