Thursday, 25 April 2024

I Interviews

Wednesday, 11 April 2018 13:35

Conte Cafe: οι specialty μυρωδιές του Βόλου!

Rate this item
(7 votes)
by Brewls team

Έιναι ιδιαίτερη χαρά,όταν συναντάς ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά και σέβονται αυτό που κάνουν.Ο Βαγγέλης Κοντός της Conte Cafe και η συνεργάτης του Αναστασία Μάτου μας ξενάγησαν στο Βόλο των ποιοτικών αρωμάτων και γεύσεων. 
 
Βrewls: Bαγγέλη οι πληροφορίες μου λένε πως είσαι roaster 4ης γενιάς, πόσα χρόνια ασχολείσαι; 
BK: Η αλήθεια είναι όταν πήγαινα σχολείο σε ηλικία 14-15 ετών είχα μία επαφή κυρίως τα καλοκαίρια που δεν είχα υποχρεώσεις μ’ άρεσε να πηγαίνω στο μαγαζί να βοηθάω, να εξυπηρετώ, να βάζω κανέναν ελληνικό και μέχρι εκεί. Μετά με τις σπουδές στο Βόλο απέκτησα μια πρώτη επαφή με το καβούρδισμα στο παλιό καβουρδιστήρι του ελληνικού, ξεκίνησα έκανα και κάποια πειράματα και μετά τα 25 μου ,τα τελευταία 5 χρόνια πιο βαθιά…
Brewls: Από πάντα αυτό ήθελες να κάνεις ή είχες κάτι άλλο στο μυαλό σου;
BK: Όχι αυτό ήθελα να κάνω, από μικρή ηλικία ήθελα να μάθω πώς κινείται η όλη φάση με τον καφέ και το αποφάσισα!Βασικά και με τις σπουδές που έκανα πάνω στο marketing, στο βάθος του μυαλού μου είχα ότι θα ασχοληθώ με αυτό και έκανα κάτι που θα με βοηθήσει. Από τότε επικεντρωθήκαμε εδώ, κάναμε και την επέκταση και προχωράμε!
 
rsz 1img 1566
 
Brewls: Εσύ ξεκίνησες να καβουρδίζεις ελληνικό καφέ σωστά;
BK: Σωστά!Όταν μπήκα εγώ στο μαγαζί τότε έγινε το μπάμ με τον espresso, είχε φτάσει και στον Βόλο δηλαδή η φήμη του, ξεκινήσαμε δειλά δειλά να καβουρδίζουμε και espresso, να κάνουμε δικά μας χαρμάνια, να πειραματιζόμαστε όπως μπορούσαμε σε ενός παλιού τύπου μηχάνημα, παλαιάς τεχνολογίας,χωρίς να μπορούμε να ρυθμίζουμε παραμέτρους όπως τη φωτιά ή τον αέρα, κάναμε πειράματα, βγάζαμε ένα αποτέλεσμα και ήταν μια καλή εισαγωγή για την πόλη του Βόλου. Μετά το εξελίξαμε.
Brewls: Πηγαίνοντας στο Probat ένα μηχάνημα νέας τεχνολογίας.Tι δυσκολίες συνάντησες, τι αλλαγές έκανες, πως έμαθες…;
BK: Η αλήθεια είναι πως η Probat σου πρόσφερε ένα σεμινάριο πάνω στο μηχάνημα  στη Γερμανία. Εγώ το σεμινάριο το έκανα αφότου είχε τοποθετηθεί το μηχάνημα, είχα αρχίσει να καβουρδίζω. Δυσκολεύτηκα στην αρχή και πετάξαμε πολύ καφέ μέχρι να βρούμε τί και πως… αλλά πειραματιστήκαμε και το βρήκαμε όσο μπορούσαμε, κάναμε και το σεμινάριο που βοήθησε πολύ. Μετά κάναμε και κάποια άλλα σεμινάρια στη πορεία και το φτάσαμε σε ένα άλφα επίπεδο και συνέχεια μαθαίνουμε πράγματα, δεν σταματάμε εκεί.
Brewls: Νομίζω ότι ο χώρος μας έχει γενικότερα πράγματα να μάθεις, ποτέ δεν φτάνεις στο 100% . Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο roaster που ξεκινάει τώρα;
BK: Να διαβάσει το θεωρητικό και να εξασκηθεί όπου μπορεί. Tα σεμινάρια του SCA,θα βοηθήσουν αρκετά . Ό,τι σεμινάριο και να κάνεις, ακόμα και βιντεάκια μέσω ίντερνετ να παρακολουθείς , όταν βάλεις μπρός το μηχάνημα και εκεί που κυλάει ο χρόνος θέλει εξοικείωση ,πολύ πρακτική εξάσκηση… 
Brewls: Τι πειραματισμούς διαφορετικούς έχεις κάνει για να πετύχεις αυτό που θέλεις;
BK: Στη θερμοκρασία που θα ρίξω μέσα τον καφέ, τη θερμοκρασία που θα τον βγάλω, τα κιλά που θα βάλω κάθε φορά, πόσα κιλά φύρα θα έχω σε περισσότερο ή λιγότερο χρόνο ψησίματος, πιο έντονο καβούρδισμα με πιο έντονη φλόγα, εντάξει υπάρχουν πολλά. Πειραματιζόμαστε αρκετά !
Brewls: Εδώ στον Βόλο το κοινό πώς αντιμετωπίζει τον specialty καφέ;
BK: Σιγά σιγά αρχίζουν και τον επιζητάνε, ιδιώτες περισσότερο.
 
rsz img 1587
 
Brewls: Τα μαγαζιά σε τι στάδιο βρίσκονται;
BK: Τα μαγαζιά τώρα άρχισαν να μπαίνουν στο τρυπάκι αυτό, αλλά ακόμα έχουμε δρόμο!
Brewls: Είμαστε στην αρχή ακόμα ναι. Εσένα, ποια είναι η σχέση σου με τον καφέ;
AM: Ο Βαγγέλης με έχει μυήσει. Είμαι στο κομμάτι της γευσιγνωσίας, δεν έχω σχέση με το roasting . Aσχολούμαι με την ενημέρωση, μιλάω με τους επιχειρηματίες, τους βάζω στη λογική του specialty καφέ. Τους εξηγώ περί τίνος πρόκειται διότι ακόμη είναι σε βρεφικό στάδιο το επίπεδο της εξοικείωσης με το είδος.    
Brewls: Στον χώρο υπάρχει και μία μηχανή espresso,δεν πουλάτε καφέ αλλά υπάρχει για…
BK: Αλλά υπάρχει στον χώρο για να κάνουμε μία εισαγωγή στον κόσμο περί specialty καφέ, στους μονοποικιλιακούς, τους μοναδικής προέλευσης που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ή έχουν δοκιμάσει αλλά ήταν κακής ποιότητας ή ακόμα και λάθος παρασκευασμένους. Εμείς παρασκευάζουμε με πιο προσεκτικό τρόπο  σε τέτοιου είδους μηχανή οπού απογειώνονται τα αρώματα και το προφίλ του κάθε καφέ ή και του ίδιου ανάλογα με την περίπτωση.
Brewls:  Έχεις επιλέξει να έχεις τη Mina, θέλεις να μας πεις τι το διαφορετικό έχει αυτή η μηχανή;
BK: Η μηχανή αυτή εκτός από τα διπλά boilers που η Dalla Corte ως εταιρία είναι η πρωτοπόρος που εισήγαγε αυτή τη τεχνολογία,η ιδιαιτερότητα που έχει σε σχέση με τις άλλες, ενώ πρεσάρει η αντλία σε σταθερή πίεση μπορούμε να αυξομειώσουμε τη ροή του νερού σε 5 διαφορετικά στάδια. Δηλαδή από το να πάμε σε ένα άγριο προφίλ με δυνατή ροή στη αρχή και να το μειώσουμε στο τέλος ή να πάμε σε ένα σταθερό και πιο ασφαλή προφίλ που να έχουμε μια πιο χαμηλή ροή στην αρχή, την λεγόμενη προ εκχύλιση και να καταλήξουμε σε μια ροή των 9bar που είναι πιο διαδεδομένη στην οποία στοχεύουμε στο να έχουμε ένα γλυκό φλυτζάνι με σβησμένες οξύτητες. Μπορούμε δηλαδή να παίξουμε με την ένταση της οξύτητας ,μέχρι την πολύ έντονη γλυκύτητα ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Βrewls: Αυτά τα ρυθμίζεις φυσικά από εφαρμογή; 
BK: Υπάρχει εφαρμογή στο tablet. Διαφορετικά στοιχεία εξάγονται στον espresso σε διαφορετικούς χρόνους , οπότε αυξάνοντας τη ροή του νερού στους χρόνους που θέλουμε εξάγουμε τα στοιχεία που θέλουμε και μειώνοντας αντίστοιχα σβήνουμε τα στοιχεία που δεν θέλουμε. 
Brewls: Ουσιαστικά είσαι ο μόνος πρεσβευτής του specialty καφέ στον Βόλο.
BK: Στον Βόλο και μπορεί και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Αλλά στον Βόλο σίγουρα!
 
rsz 1img 1595
 
Brewls: Εσύ ουσιαστικά έχεις αλλάξει τη ροή και τη πορεία της εταιρίας από τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ, έχεις πλέον εισάγει τον espresso και τον specialty καφέ. Που θα ήθελες να δείς την εταιρία σου να φτάνει σε 3 χρόνια;
BK: Θέλω να προσφέρω τέτοιο προϊόν που οι εκάστοτε επιχειρηματίες να αναζητάνε αυτό το προϊόν. Να έχουν καταλάβει την αξία του specialty καφέ , να εκτιμήσουν την αξία του και να μπορούν να τον βρούνε στις κατά τόπους αγορές. Ο καφές ακόμα και στο καβούρδισμα , την συσκευασία και τη μεταφορά υφίσταται ταλαιπωρία. Το να έχεις ένα καβουρδιστήρι στη πόλη σου και να μπορείς να προμηθευτείς από αυτό έχει πολλά οφέλη ως προς την ποιότητα του καφέ.
AM: Να μην χρειάζεται δηλαδή ενημέρωση από αυτόν, να είναι ήδη διαδεδομένο ώστε ο κόσμος να καταλάβει τι γίνεται. Βλέπουν αυτό το μηχάνημα και δεν αντιλαμβάνονται σε τι χρησιμεύει . Να κρατήσουμε αυτόν τον χαρακτήρα τον οποίον αυτόν μπορούν να ακολουθήσουν αυτοί φυσικά που μπορούν. Γιατί όπως και να έχει δεν είναι ένας καφές που απευθύνεται σε όλους τους επιχειρηματίες. Πρέπει αυτοί που θα το κάνουν να μπορούν να το διαχειριστούν. Απλά πρέπει να επιλέξουμε τους συνεργάτες μας. 
Brewls: Τους παρέχεται κάποια εκπαίδευση ή κάποιο mini σεμινάριο πρίν μπεί ο καφές σας στο μαγαζί τους;
AM: Ναι ναι εννοείται. Όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αλλά ασφαλώς και το προσωπικό γιατί όπως και να έχει το service έχει επαφή με τον πελάτη οπότε νομίζω είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται μέσα στον χώρο του bar.         
Brewls: Φέτος σας είδαμε και στο coffee festival,όπου αφήσατε πολύ θετικές εντυπώσεις..
ΑΜ: Ήταν η πρώτη μας χρονιά που συμμετείχαμε και αποφασίσαμε να στήσουμε το δικό μας περίπτερο γιατί είχαμε πάρα πολλά πράγματα να παρουσιάσουμε όσον αφορά το κομμάτι των προϊόντων μοναδικής προέλευσης, διότι είναι στοχευμένο το κοινό στο οποίο απευθύνεται το coffee festival και θα μπορούσαν να αντιληφθούν καλύτερα τα προϊόντα μας. Βασικό είναι η ανταλλαγή απόψεων, νέες γνωριμίες. Σημαντική είναι και η ανάδειξη μας και σε κόσμο εκτός της πόλης του Βόλου απλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να το διαδώσουμε παντού. Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για άτομα από άλλες πόλεις να δοκιμάσουν τη δουλειά μας. Έκτοτε όντως έχουμε έρθει σε επαφή με άτομα εκτός του Βόλου, επίσης δουλεύει πάρα πολύ το on line κατάστημα, δοκίμασαν δηλαδή στην έκθεση και επικοινώνησαν μαζί μας για παραγγελίες. Μας βοήθησε πάρα πολύ και θα συμμετέχουμε και του χρόνου. 
Βrewls: Ένα κομμάτι της δουλείας μας σίγουρα έχει να κάνει με τη διαφήμιση, τη προώθηση και οι εκθέσεις είναι πάντα ένα καλό σημείο εκκίνησης. 
AM: Νομίζω θα έλειπε ο Βαγγέλης εάν δεν ήταν εκεί και νομίζω ήταν πολύ αισθητή η παρουσία του, δηλαδή μας επισκεφτήκαν άτομα του χώρου από άλλα περίπτερα, για εμάς αυτό ήταν το σημαντικότερο. Η αναγνώριση για την δουλειά μας. 
 
Bαγγέλη και Αναστασία σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! 
Read 3973 times

Mevgal 319 Χ 750

15940425 1551260128222990 1302382189608933498 n

Newsletter

brewles logo footer

Facebook

Instagram